Zes motorolie-problemen én tips om ze te voorkomen en op te lossen

Olie is essentieel voor een zo lang mogelijke levensduur, optimale prestaties en een zo gunstig mogelijk brandstofverbruik van een automotor. In dit artikel beschrijven we een aantal problemen die kunnen ontstaan als gevolg van verkeerde, vervuilde of een onjuiste hoeveelheid motorolie.

1. Dit zijn typische technische storingen die ontstaan door gebruik van een motorolie van de verkeerde kwaliteit

Automotoren worden steeds kleiner en met behulp van onder andere directe inspuiting en turbo ook steeds sterker. Hierdoor worden de motoren steeds zwaarder belast en dus heter, terwijl de hoeveelheid smerende en koelende olie steeds minder wordt. De toenemende thermische belasting belast de olie steeds meer en overstijgt, zeker wanneer de olie ouder wordt, soms de olie-specificaties waardoor door de verkeerde oliefilm dikte en viscositeit onderdelen in de motor meer en sneller zullen slijten.

2. Dit zijn typische technische storingen die ontstaan door gebruik van vervuilde motorolie

Vervuilde motorolie reinigt, spoelt en koelt de onderdelen in de motor niet meer, waardoor oliekanalen verstoppen en de smering stopt. Onderdelen zoals zuigerveren en nokkenasverstellers gaan vastzitten. Minder smering verstopt ook filters en oliekanalen, waardoor de levensduur van de motor verkort wordt.

3. Dit zijn typische technische storingen die ontstaan door gebruik van te weinig motorolie

Olie helpt mee aan de koeling van de motor. Als er te weinig olie in de motor zit, loopt de temperatuur van de olie én de motor op omdat de doorstroming sneller is. Hoe meer olie er in het motorblok zit, hoe beter de koeling is. Door de hoge temperatuur wordt de olie dunner, gaat het veel sneller stromen, neemt de oliedruk af en wordt de smering slechter. Ook kunnen er luchtbellen ontstaan en lucht is samenpersbaar. Al deze redenen verergeren en versnellen de slijtage van de motoronderdelen.

4. Dit zijn typische technische storingen die ontstaan door gebruik van te veel motorolie

Als er teveel olie in de motor zit is er te veel spatsmering en wordt de weerstand van de bewegende onderdelen in de motor groter. Hierdoor gaat de motor slechter presteren en stijgt het brandstofverbruik en de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen. Als er teveel olie in het carter zit, is er te veel spatsmering. De oliedruppels worden meegenomen door de carterventilatie, waardoor vervolgens eerst het inlaattraject en daarna het uitlaattraject van de motor vuil wordt en verstopt raakt.

5. Zo kan het autobedrijf zijn klanten helpen om te voorkomen dat ze met verkeerde/vervuilde/te weinig/te veel olie rondrijden

Houd je aan de door de autofabrikant voorgeschreven onderhoudsintervallen en olie-specificaties. Als dit niet volstaat, of als je een onvoldoende onderhouden auto in de werkplaats krijgt, adviseren wij een grondige reiniging van de motor en carter, het inlaattraject en het uitlaattraject met MotorVac schoonmaak-equipment en reinigingsmiddelen.

6. Deze rol kunnen additieven daarin spelen

Na de reiniging kun je de olie, inlaat en uitlaat schoonhouden met onze MotorVac systeem-reinigers en conditioners. Additieven zijn vitamines voor de olie van de auto Ze maken de motor zuiniger, herstellen het motorvermogen, verminderen de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen en voorkomen dure reparaties. MotorVac heeft brandstoftoevoegingen om de injectoren, de inlaat en het uitlaatgasrecirculatiesysteem (EGR) te reinigen. De middelen kunnen ook regelmatig preventief gebruikt worden om vervuilingsproblemen te voorkomen.

MotorVac producten worden in de Benelux exclusief geleverd door Snap-on Tools franchise dealers. Op website Snap-on Tools kunt u de Snap-on Tools dealer in uw regio lokaliseren.

4 Responses to Zes motorolie-problemen én tips om ze te voorkomen en op te lossen

Laat een reactie achter