Zo los je automatische versnellingsbak problemen op

MotorVac levert professionele werkplaatsapparatuur en additieven die de kostbare automatische versnellingsbak van uw auto reinigen, reconditioneren, onderhouden en beschermen. In dit artikel lichten we toe hoe MotorVac ervoor zorgt dat u goedkoper kunt autorijden en de kans op problemen met uw automatische transmissie minimaliseert.

De automatische versnellingsbak is één van de meest geavanceerde systemen van een auto en zit vol kostbare hightech onderdelen zoals tandwielen, het elektronisch brein (of regelblok), bewegende kleppen (solenoids), koeler of warmtewisselaar, koppelomvormer en een vloeistofpomp. Deze onderdelen worden gesmeerd met speciale automatische transmissievloeistof (ATF) om de versnellingsbak zo lang en optimaal mogelijk te laten presteren.

Technisch totall loss door kostbare schade

Als er te weinig vloeistof in de versnellingsbak zit, wordt deze te heet, veroudert het veel sneller en verliest het zijn actieve werking. Het is essentieel om het vloeistofniveau van de automatisch transmissie regelmatig te controleren en indien nodig bij te vullen. Net als motorolie, veroudert versnellingsbak-vloeistof ook en moet het periodiek ververst worden. De procedures hiervoor verschillen per automerk en model, volg daarom de instructies van de transmissie-fabrikant.

mercedes-benz-7g-tronic

De automatische versnellingsbak is één van de meest geavanceerde systemen van een auto en zit vol kostbare hightech onderdelen

Door te weinig of verouderde vloeistof ontstaat vervuiling en sludge en kan het motortoerental gaan schommelen, de automatische transmissie steeds slechter gaan schakelen en bibberen, stotteren of klappen tijdens overschakelen en rammelen of trillen én vervolgens op den duur kapot. Vervanging of reparatie van een automatische versnellingsbak is kostbaar, waardoor veel auto’s technisch al snel economisch total loss zullen zijn.

Ververs transmissievloeistof uiterlijk na 80 duizend kilometer

Autofabrikanten hebben jarenlang gezegd dat de automatische versnellingsbak onderhoudsvrij is en de zogenoemde ‘life-time’ versnellingsbakvloeistof nooit ververst hoeft te worden. Ze doen dit om de onderhoudskosten en kilometerprijs van hun auto’s zo laag mogelijk voor te spiegelen en zo veel mogelijk auto’s te verkopen.

Fabrikanten van automatische versnellingsbakken echter, adviseren autofabrikanten om de ATF, afhankelijk van merk en type, regelmatig en uiterlijk om de 80 duizend kilometer te verversen. Auto’s gaan steeds langer mee en ervaring leert dat autokosten extreem oplopen als de versnellingsbak niet onderhouden wordt. Autofabrikanten veranderen om deze reden nu hun onderhoudsschema’s.

Lagere kilometerkosten, langere levensduur

Zeventig tot tachtig procent van de problemen met automatische versnellingsbakken die bij een autobedrijf of transmissiespecialist ter reparatie worden aangeboden, kunnen worden opgelost worden door de automatische transmissie te reinigen, vloeistof te verversen en de bak preventief te beschermen terwijl deze nog in de auto zit en niet gedemonteerd, gereviseerd of vervangen hoeft te worden.

De MotorVac TransTech III+ is een volautomatische machine die de automatische versnellingsbak van de auto met reinigende middelen schoonspoelt en alle olie ververst

De MotorVac TransTech III+ is een volautomatische machine die de automatische versnellingsbak van de auto met reinigende middelen schoonspoelt en alle vloeistof ververst

Tijdens het spoelen worden vuil, sludge en aangekoekte resten oude vloeistof losgeweekt en opgevangen. Na het reinigen wordt 98 procent van de oude vloeistof uit de versnellingsbak gepompt en vervangen door nieuwe.

Permanente mechanische schade

Door op de conventionele manier via de aftapplug af te tappen, wordt ongeveer slechts 50 procent oude vloeistof uit de bak verwijderd. Het resterende deel vuile vloeistof blijft achter in de versnellingsbak, koeler en leidingen en zal daardoor binnen de kortste keren opnieuw voor problemen zorgen. Als de vloeistof niet ververst wordt, is er kans op permanente mechanische schade die niet meer door vloeistof te verversen herstelt kan worden.

Door uw versnellingsbak te reinigen en schoon te houden met MotorVac, lost u problemen met uw automatische versnellingsbak op, voorkomt u kostbare reparaties. Bovendien verlaagt een soepel en goed werkende automatische transmissie het brandstofverbruik. MotorVac maakt autorijden een stuk goedkoper.

Over MotorVac

MotorVac werd in 1992 in Canada opgericht en heeft sindsdien veel kennis opgedaan in het reinigen, onderhouden en beschermen van motoren en automatische versnellingsvakken van voertuigen. Deze kennis past MotorVac toe in hun apparatuur en toevoegingen om de kilometerprijs van voertuigen zo laag mogelijk te houden, motoren en automatische versnellingsbakken optimaal te laten presteren en ze duurzamer te maken.

MotorVac producten worden door Snap-on Tools franchisedealers in Nederland en België geleverd aan merkonafhankelijke autobedrijven, merkdealers en transmissiespecialisten. Autobedrijven die MotorVac producten gebruiken, kunnen automobilisten passend adviseren hoe zij hun auto zo lang en goed mogelijk in een optimale staat kunnen houden.

Op de website van Snap-on Tools kunt u uw dichtstbijzijnde MotorVac leverancier vinden.

14 Responses to Zo los je automatische versnellingsbak problemen op

 • prima tip en duidelijke uitleg alleen heeft het bij mijn auto niets geholpen. het probleem luid alsvolg: verkeerd terugschakelen, zeg maar van de 4 naar de 1 en daarna schakelt die niet meer op en rijd je in de 1 of 2. meestal werkt het weer nadat ik de auto stil zet en sleutels uit het contact haal. daarna kan ik gewoon weer rijden. soms blijft het goed gaan en soms bij de eerste paar keer remmen gaat het weer mis. de auto is gespoeld en uitgelezen welke niks opleverde daar er geen meldingen waren.
  dus rijd ik nog steeds met het probleem rond. tis een peugeot 307

  • Beste,

   Sorry voor de late reactie.

   Als er geen foutmeldingen zijn en spoelen helpt niet, dan is er iets met de bak aan de hand wat niet door spoelen opgelost kan worden. We adviseren je om diagnose te laten stellen bij een versnellingsbak-specialist.

   Mvg,

   Snap-on Tools

  • Heeft u de accu polen al eens los gehaald kan jelpen even resetten

 • persoonlijk heb ik een Ford Escape 3.0 V6 automaat . Als ik deze in D plaats geeft hij een Grommend geluid ! rare is als je hem in R plaatst is er niets aan de hand ! Wat kan dit zijn ?

  • Jan sorry voor de late reactie.

   We kunnen op afstand niet beoordelen waardoor het geluid veroorzaakt wordt. Het beste kun je een bezoek brengen aan jouw garage of een transmissiespecialist. Als de vak vervuilt is, kan MotorVac deze reinigen.

   Mvg.

  • En Jan? Wat was het probleem.? En hoe is het opgelost?

 • Mijn automaat valt uit als ik hem start en rij er een stukje mee valt die uit moet ik hem naar neutraal zetten en weer starten dan doet ie het gevaarlijk want zitten autos achter me en ineens valt die uit.
  En vandaag kwam er een meldong storing in automaat bak en gaan er 2 lampjes achter elkaar door klikken

 • Schokkend overschakelen bij optrekken. Mercedes Benz C klasse 1996. Bak is gespoeld en olie ververst ca.5000 km geleden. Km.st. 188750. Bij koude motor, als het toerental nog wat hoger ligt, schakelt de automaat minder schokkend bij optrekken. Oplossing ?

 • Saab 9-5 2002 Aisin 5-speed. Bij toerengebied rond 1500 rpm in elke versnelling trilt de bak (en auto), alsof je over een serie iets hogere klinkers rijdt. De bak schakelt verder goed zonder klappen en is bij 150 dznd km van nieuwe olie voorzien. Teller staat nu op 164 dznd km. Bij het iets langer laten duren van die trilling gaat het storingslampje branden. Uitlezen leert “lock-up” storing. Maar de symptomen die daar bij horen heeft de auto niet (zoals door blijven drukken bij een verkeerslicht en dan motor afslaan). Wat zou hier het probleem kunnen zijn? Koppelomvormer? Solenoids?

 • Mijn bak schakelt niet door naar zijn 2 en verder. Laat me raden…..
  Naar een van de motorvac specialisten?

 • Golf4 asz motor 96kw automaatbak 5 traps versnellingbakcode FYP heeft volgende probleem bij koude motor wou niet doorschakelen 2de versnelling blijft die toeren maken als motor 90 graden is dan gaat die weer normaal schakelen rijdt perfect als je weer uitzet na tijdje weer starten weer zelfde probleem ik denk aan sensor of zo maar ik kan nergens sensor kunnen vinden uitgelezen foutcode 00652 sckelbereik regelaar niet plausibel signaal

Geef een reactie