Automatische transmissie Toyota Land Cruiser schakelt weer als nieuw na reiniging

Snap-on product specialist Koos Luteran demonstreert MotorVac werkplaatsapparatuur en reinigingsmiddelen die automotoren en automatische versnellingsbakken inwendig schoonmaken en schoonhouden. Door ze te onderhouden, blijven de transmissies en motoren optimaal presteren, rijdt de auto beter en zuiniger en minimaliseert de kans dat er kostbare schade ontstaat.

In zijn hoedanigheid komt Koos veel in aanraking met problemen met automatische versnellingsbakken door vervuiling als gevolg van achterstallig en vaak zelfs helemaal geen onderhoud.

Zoals een autobedrijf die een klant heeft met een automatisch schakelende Toyota Land Cruiser.* De klacht van de klant is dat de auto tijdens het optrekken schudt en trilt en niet lekker schakelt. De garagist heeft diagnose gesteld en is tot de conclusie gekomen dat er een probleem met de automatische versnellingsbak is.

* Het in dit artikel beschreven fenomeen is niet inherent aan één automerk of model en kan zich op den duur bij alle merken en modellen voordoen.

Tevreden klant

Het eerste wat bij de garagist opkwam, was om de automatische versnellingsbak-vloeistof (ATF) te verversen. Na het verversen van de vloeistof heeft het bedrijf de auto weer met de klant meegegeven om de nieuwe vloeistof zijn werk te kunnen laten doen.

De klant voelde wel dat de versnellingsbak na het verversen van de vloeistof anders schakelde, maar verbetering in de situatie was er niet. Andermaal ververste het autobedrijf de versnellingsbak-vloeistof. Na zes verversingen zonder gewenst resultaat gaf het garagebedrijf de moed op.

De garagist besprak het probleem met zijn lokale Snap-on dealer en die adviseerde hem om de transmissie tijdens een vrijblijvende demonstratie te reinigen met een volautomatische MotorVac TransTech spoelmachine. De TransTech spoelt de bak met reinigende middelen schoon en ververst álle transmissievloeistof. In eerste instantie was het bedrijf sceptisch over het spoelen van automatische versnellingsbakken. Echter na de demonstratie was de eigenaar van het bedrijf overtuigd. De Land Cruiser reed weer als nieuw en de klant was tevreden met het eindresultaat.

Financiële strop voor autobedrijf

Een liter ATF kost gemiddeld tien euro. Afhankelijk van automerk en model gaat er gemiddeld 12 liter ATF in een automatische versnellingsbak. 12 liter maal zes verversingen maal tien euro de liter, betekende een financiële strop van 720 euro voor het autobedrijf. Tel daar zes maal 50 euro uurloon bij op en het verlies is maar liefst 1.020 euro. De klant was namelijk niet van plan om te betalen, omdat zijn auto na de verversingen nog steeds dezelfde klacht had als voor de werkzaamheden. pas na het spoelen was de klant bereid om met de garagist af te rekenen.

De MotorVac TransTech III+ is een volautomatische machine die de automatische versnellingsbak van de auto met reinigende middelen schoonspoelt en alle olie ververst

Als het autobedrijf vier van de bovenstaande gevallen in zijn werkplaats krijgt, ben je 4.000 euro (en ontevreden weggelopen klanten) verder. En de kans dat dit gebeurt wordt alsmaar groter, want er rijden steeds meer auto’s met automatische versnellingsbakken rond. Voor iets meer dan 4.000 euro heb je ook een TransTech spoelmachine. Na vijf tot zes keer een klant een automatische transmissie een complete versnellingsbak-revisie of vervanging te hebben bespaart, verdient de TransTech zichzelf terug. Alle volgende reinigingen leveren het autobedrijf geld op.

Automaat heeft echt onderhoud nodig

Autofabrikanten hebben jarenlang gezegd dat de automatische versnellingsbak onderhoudsvrij en de zogenoemde ‘life-time’ transmissievloeistof nooit ververst hoeft te worden. Ze doen dit om de onderhoudskosten en kilometerprijs van hun auto’s zo laag mogelijk voor te spiegelen en zo veel mogelijk auto’s te verkopen.

Fabrikanten van automatische versnellingsbakken echter, adviseren autofabrikanten om de ATF, afhankelijk van merk en type, regelmatig en uiterlijk om de 80 duizend kilometer te verversen. Auto’s gaan steeds langer mee en ervaring leert dat autokosten extreem oplopen als de versnellingsbak niet onderhouden wordt. Autofabrikanten veranderen om deze reden nu hun onderhoudsschema’s.

In dit artikel kun je lezen hoe je problemen met automatische versnellingsbakken op kunt lossen én voorkomen.

Geef een antwoord