Koolstof is de sluipmoordenaar van uw automotor. En zo voorkomt u het..!

Verbrandingsmotoren moeten goed warm (op bedrijfstemperatuur) zijn om zo efficiënt en optimaal mogelijk te presteren. Verbrandingsmotoren die niet of niet regelmatig op bedrijfstemperatuur komen, vervuilen inwendig als gevolg van onverbrande brandstof en ophoping van koolstof, onverbrande brandstofresten en ander vuil.

Veruit de meeste auto’s staan echter steeds vaker stil dan ze rijden. En als ze als rijden, zijn dit veelal korte afstanden. Hierdoor zijn er alleen in Nederland en België al miljoenen auto’s met een verbrandingsmotoren zijn vandaag de dag aanzienlijk minder efficiënt dan ze zouden moeten en kunnen zijn. De gevolgen hiervan zijn onder andere een stijgend brandstofverbruik, afnemende prestaties en toenemende milieuvervuiling. In dit artikel leest u waarom reiniging van het brandstofsysteem van uw auto belangrijk is voor u, uw auto én uw omgeving.

In een eerder artikel schreven we al over de wetgeving voor uitlaatgassen uit benzinemotoren en dieselmotoren. Als gevolg van van deze regels, hopen hoge concentraties koolaanslag zich op in onder andere het brandstofsysteem, op de inlaatkleppen, in de cilinders, op de lambda-sensor en in de katalysator.

Deze opeenstapeling van de hardnekkige koolaanslag ziet u niet van buitenaf, en merkt u ook niet meteen. Het is een proces dat -naar gelang waarvoor en de manier waarop de auto gebruikt wordt- als een sluipmoordenaar zijn gang gaat.

Pas op het moment dat de vervuiling te veel wordt, zal de bestuurder door middel van waarschuwingslampjes, of erger nog, pech onderweg geïnformeerd worden. Dit is zoals u zult begrijpen echter veel te laat. Het grootste leed is dan al geleden en een kostbare rekening voor het afslepen en repareren van uw auto ligt in het verschiet.

Koolstof de onzichtbare vijand in uw automotor

Technologie zorgt dat brandstofmotoren steeds minder CO2 uitstoten. Hiervoor betaalt u echter een prijs. Zuurstof uit de buitenlucht en benzine of diesel worden in de motor gemengd en verbrand. De verbranding veroorzaakt een chemisch proces en chemische reacties. Deze reacties in combinatie met de uitlaatgassen veroorzaken vervuiling in de vorm van koolstof op essentiële plaatsen in de motor.

Koolstof verstopt onder andere brandstoffilters, reduceert de brandstoftoevoer, ontwricht de brandstofinspuiting en vermindert een efficiëntie verbranding. Door de opeenhoping van koolstof zal de auto geleidelijk aan steeds slechter gaan presteren. Om deze slechte prestaties te compenseren zal de computer meer brandstof inspuiten waardoor het brandstofverbruik aanzienlijk zal toenemen.

Andere symptomen van koolstof-ophoping zijn; kostbare schade aan motor en onderdelen zoals de inlaatkleppen, zuigers, het EGR-systeem, turbo, de katalysator, het roetfilter, stijgende emissies, onregelmatig stationair draaien en slecht aanslaan. U merkt dit niet meteen, maar pas als u stilstaat en de rekening gepresenteerd krijgt.

Zo voorkomt u koolstofaanslag

Autofabrikanten reppen met geen woord over koolstof-ophoping in hun onderhoudsprogramma’s. De echte grote problemen beginnen ook pas na verloop van tijd en vele duizenden kilometers. Wilt u voorkomen dat u na de garantieperiode tegen hoge kosten aanloopt? Begin dan nu alvast met het preventief onderhouden van het brandstofsysteem van uw auto.

MotorVac heeft alle tools, equipment en additieven beschikbaar om koolaanslag op te lossen én te voorkomen zonder dat daarvoor onderdelen verwijderd hoeven te worden. Dit scheelt enorm in de kosten omdat er op deze manier veel tijd bespaard wordt. MotorVac reinigt het complete inlaattraject, het brandstofsysteem en het uitlaatsysteem.

MotorVac lost performance problemen op en voorkomt inhouden, pech, startproblemen, onregelmatig stationair draaien en vermogensverlies. En niet geheel onbelangrijk; schadelijke uitlaatgassen en de hoeveelheid rook worden gereduceerd. Tot slot zal door een schone motor het brandstofverbruik lager en de actieradius optimaal zijn.

Meer dan 30 jaar MotorVac

Uw vertrouwde autobedrijf kan u precies vertellen wat zij hiervoor in huis hebben. Autobedrijven die met MotorVac werken hebben daar bovenop exclusieve toegang tot technische informatie waarmee ze complexe uitdagingen probleemloos op kunnen lossen.

Heeft u een autobedrijf en wilt u meer weten over MotorVac? Vul dan onderstaand formulier in of meld u aan bij het MotorVac Specialisten Netwerk. Het van oorsprong Canadese bedrijf heeft meer dan 30 jaar ervaring in het reinigen en schoonhouden van brandstofsystemen en motoren in Canada en de Verenigde Staten.

MotorVac producten worden in de Benelux exclusief geleverd door de Snap-on Tools dealer die met zijn rijdende winkel naar het autobedrijf toekomt. Meer weten? Lokaliseer dan hier uw regionale Snap-on Tools dealer.

4 Responses to Koolstof is de sluipmoordenaar van uw automotor. En zo voorkomt u het..!

Geef een antwoord