EGR en inlaatsysteem reinigen met MotorVac goedkoper en beter dan vernieuwen

Steeds meer auto’s met dieselmotoren met uitlaatgasrecirculatie systemen komen als gevolg van vervuiling de werkplaats binnen met een foutcode op de EGR-klep. In de werkplaats wordt in de meeste gevallen met positief resultaat de kostbare EGR-klep vervangen, maar de oplossing is echter vaak maar van korte duur. De klant is ontevreden en het autobedrijf staat met de handen in de haren. In dit artikel lees je wat je kunt doen om een vervuilingsprobleem voor lange tijd te voorkomen, én belangrijker nog; de klant tevreden houden zonder hem op hoge kosten te jagen.

Exhaust Gas Recirculation (EGR) of uitlaatgasrecirculatie, reduceert schadelijke NOx stikstofoxide en stikstofdioxide gassen die tijdens de verbranding van diesel in de motor ontstaan. Het EGR-systeem doet dit door een deel van de giftige uitlaatgassen terug te voeren naar de motor en samen met nieuwe brandstof nogmaals te verbranden.

Omdat de vuile uitlaatgassen met de inkomende lucht gemengd worden, daalt het zuurstofgehalte van het verbrandingsmengsel. Het gevolg is dat er meer inert gas, gas dat geen chemische reactie aangaat, in de verbrandingskamer terechtkomt. De warmte die ontstaat bij verbranding van brandstof moet in dit geval over meer massa verdeelt worden. De verbrandingstemperatuur daalt en daarmee ook de NOx omdat NOx vooral bij hoge verbrandingstemperaturen ontstaat. Bij dieselmotoren is een negatieve bijwerking van het EGR-systeem, dat er meer roet uitgestoten wordt. Minder NOx leidt namelijk tot meer roet en vice versa.

Vermogensverlies en hoge brandstofverbruik

EGR is dus een belangrijk onderdeel bij de emissieregeling van voertuigen. Een groot nadeel is een versnelde inwendige vervuiling van het inlaatsysteem van de motor door roet. De gevolgen zijn vermogensverlies en een hoger brandstofverbruik om dat verlies te compenseren. Als er te veel vuil in de motor en regelsystemen zit, zal de elektronica dit op den duur met foutcodes en brandende dashboardlampjes duidelijk maken.

Terug naar het begin. Op het moment dat er op het dashboard lampjes gaan branden, zal de gemiddelde automobilist zo snel mogelijk zijn autobedrijf opzoeken. Daar wordt in veel gevallen geconstateerd dat de beweegbare EGR-klep vernieuwd moet worden omdat deze door vervuiling vast is komen te zitten en niet meer functioneert. Een EGR-klep vernieuwen kost, afhankelijk van automerk en model, ongeveer 250 tot meer dan 1.000 euro.

In veel gevallen is alleen het vervangen van de EGR-klep niet afdoende en gaan de lampjes na verloop van tijd weer branden en zal de monteur in de werkplaats dezelfde problemen constateren. Omdat alleen de EGR-klep vernieuwd wordt, maar de rest van het inlaatsysteem nog steeds vuil is, gaat de klep steeds vaker open en de NOx-productie omhoog. Het gevolg is dat de vervuiling steeds sneller zal gaan en de problemen zich opstapelen.

MotorVac pakt probleem bij de bron aan

Herhaalde en versnelde vervuiling van het inlaattraject en het EGR-systeem is te voorkomen door het complete systeem te reinigen. Vooral als de EGR-klep vernieuwd is. De nieuwe klep zal zijn werk heel goed doen, waardoor de vervuiling bij een reeds vervuild systeem nog sneller zal vervuilen. Het gevolg is dat de automobilist binnen de kortste keren, maar dan klagend voor de deur van de werkplaats zal staan.

De MotorVac EGR-reiniger of dieselmotorreiniger reinigt door middel van schuim het volledige in- en uitlaatlaattraject inclusief het uitlaatgasrecirculatiesysteem (EGR), de in- en uitlaatkleppen, de zuiger, het uitlaatspruitstuk, de turbo en het dieselpartikelfilter of roetfilter (DPF). Het schuim is op waterbasis, als dit verwarmd wordt ontstaat er stoom dat effectief het roetfilter schoonmaakt (het traject na de verbrandingsruimte). Het complete reinigingsproces duurt maximaal anderhalf uur.

Door het inlaatsysteem en de EGR-klep te reinigen, is de automobilist veel minder geld kwijt, het inlaatsysteem van zijn auto weer bijna zo schoon als nieuw en hoeft hij niet binnen de kortste keren weer terug naar de werkplaats.

MotorVac producten worden in de Benelux exclusief geleverd door Snap-on Tools franchise dealers. Vind uw lokale Snap-on dealer hier.

Geef een antwoord